Goed doel 2023

Pulmonale Hypertensie

Graag willen wij ons als Maasstadloop-organisatie  extra inzetten om meer bekendheid te geven aan Pulmonale Hypertensie, kortweg PH genoemd: een zeldzame, progressieve en ongeneeslijke ziekte die wordt gekenmerkt door een toename van druk in de longvaten.

In de beginfase wordt deze aandoening vaak verward met vermoeidheid en kortademigheid bij inspanning.  Het is van levensbelang dat deze aandoening tijdig wordt herkend en behandeling kan worden ingezet om de levenskwaliteit te verbeteren.

Wat is Pulmonale Hypertensie:

Bij PH is de bloeddruk in de bloedvaten van de longen te hoog. Meestal is dat het gevolg van een vernauwing van die bloedvaten. Er zijn meer dan 50 verschillende oorzaken van PH.

Wat zijn de klachten?

In het begin worden vaak erge vermoeidheid en kortademigheid genoemd bij inspanning (bij wandelen of traplopen bijvoorbeeld). Ook kun je last hebben van duizeligheid, flauwvallen en hartkloppingen (een hart dat snel en onregelmatig klopt).

Als de ziekte erger wordt kun je ook kortademig en benauwd zijn als je niet beweegt. De vermoeidheid wordt steeds erger. Soms krijgen mensen ook pijn op hun borst en hoestbuien. Daarnaast kunnen: de nagels en lippen blauw worden (door zuurstof tekort), de aderen in de nek opzwellen, koude handen ontstaan en enkels/benen opzwellen door vochtophoping.

Vaak denkt men eerst aan veelvoorkomende ziekten, zoals astma of hyperventilatie. Daarom wordt PH vaak pas in een later stadium ontdekt. Alleen via gericht onderzoek is PH vast te stellen.

Omdat PH een ‘onzichtbare’ ziekte is, heerst er vaak veel onbegrip. Pulmonale hypertensie is daarom ook psychologisch een moeilijk te dragen aandoening. Isolatie en depressieve gevoelens worden vaak genoemd door mensen met PH.

Donatie:

Natuurlijk is er geld nodig voor nader onderzoek en behandeling van deze ziekte.

Daarom vragen wij onze deelnemers naast hun inschrijving voor de Maasstadloop een extra bedrag te doneren via aanklikken op het inschrijfformulier.

Al het gedoneerde geld wordt overgemaakt op stichting Pulmonale Hypertensie .

Meer info over Pulmonale Hypertensie zie Stichting Pulmonale Hypertensie